ȘTIRI
Aprilie 2025
𝗜̂𝗡 𝗔𝗧𝗘𝗡𝗧𝗜𝗔 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗟𝗔𝗥𝗚: la solicitările dvs., venim cu un set de explicații privind consecințele grave ale folosirii unor documente necorespunzătoare în vederea autentificării unor acte notariale. Am observat că nu de puține ori, există neconcordanțe între documentele prezentate de părți și situația juridică reală a imobilelor sau, la fel de grav, se dovedește lipsa unor documente necesare, fapt care poate afecta actul notarial, poate nu imediat, dar, în timp, aceste nereguli pot conduce chiar la desființarea actului.
Ca în orice alt domeniu complex, alegerea expertului este esențială pentru obținerea unui rezultat favorabil. Vă încurajăm să întrebați ce fel de documente sunt necesare în vederea obținerii actului dorit și, în cazul în care ați obținut oricare dintre documentele de mai jos, să întrebați notarul public, dacă aceste documente sunt potrivite.
𝟭. 𝗖𝗘𝗥𝗧𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗧𝗨𝗟 𝗗𝗘 𝗣𝗘𝗥𝗙𝗢𝗥𝗠𝗔𝗡𝗧𝗔 𝗘𝗡𝗘𝗥𝗚𝗘𝗧𝗜𝗖𝗔: există cazuri în care pentru autentificarea unui contract de vânzare sau închiriere a unui imobil (apartament sau construcție), legea prevede obligativitatea obținerii unui certificat de performanță energetică a imobilului – obiect al contractului. Fără acest document, contractul poate fi lovit de nulitate, existând posibilitatea să fie atacat în instanță. În plus, cu cât indicatorii menționați în certificat sunt mai buni, cu atât se poate obține un preț mai bun, întrucât imobilul este eficient din punct de vedere energetic.
𝟮. 𝗖𝗘𝗥𝗧𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗧𝗨𝗟 𝗗𝗘 𝗨𝗥𝗕𝗔𝗡𝗜𝗦𝗠: în anumite cazuri expres prevăzute de lege, partea trebuie să prezinte un certificat de urbanism eliberat de autoritățile administrației publice locale, spre exemplu, atunci când aceasta solicită dezmembrarea unui teren în scopul realizării de lucrări de construcţii, și nu numai. Legea prevede în aceste cazuri că nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu nulitatea actului.
𝟯. 𝗖𝗘𝗥𝗧𝗜𝗙𝗜𝗖𝗔𝗧𝗨𝗟 𝗗𝗘 𝗔𝗧𝗘𝗦𝗧𝗔𝗥𝗘 𝗙𝗜𝗦𝗖𝗔𝗟𝗔: este, cu siguranță, cel mai solicitat document, acesta fiind necesar în cazul oricărui transfer al dreptului de proprietate, fie că vorbim despre moșteniri sau contracte de înstrăinare a imobilelor (vânzare, donație, partaj etc). Codul fiscal prevede că pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. În continuare, tot codul fiscal prevede că actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor prezentate anterior, sunt nule de drept. Problemele care pot apărea în practică, vizează corectitudinea informațiilor cuprinse în certificatele de atestare fiscală. Spre exemplu, dacă imobilul ce se dorește a fi înstrăinat, este deținut de mai multe persoane, cum este cazul soților, atunci certificatul fiscal trebuie eliberat pe numele ambilor soți. Un alt exemplu este identificarea eronată sau deficitară a imobilului, prin introducerea unor informații greșite în ceea ce privește suprafețele terenurilor sau a parcelelor.
Aprilie 2025
În curând, vom putea să venim în ajutorul dvs. și în ceea ce privește legalizări de traduceri din limba română în limba engleză și vice-versa, fără să fie nevoie ca dvs. să apelați la un traducător autorizat extern care, în prealabil, să vă traducă documentul, ca apoi dvs. să obțineți de la notar legalizarea semnăturii traducătorului (pe baza specimenului de semnătură depus deja la biroul notarial).
Biroul nostru notarial este în proces de obținere a licenței de traducător și interpret autorizat pentru limba engleză, pentru ca dvs. să beneficiați de și mai multe servicii de calitate din partea noastră. Astfel, veți fi scutiți de drumuri și costuri suplimentare, biroul nostru având toate competențele necesare pentru a vă ajuta și simplifica parcusul dvs. prin multitudinea de norme și condiții legale.
Decembrie 2024
Vă aducem la cunoștință că prin intrarea în vigoare a Legii nr. 301/2024, începând cu data de 06.12.2024, Biroul Notarial COLLABORARE și-a extins competența pe întreaga circumscripție a Tribunalului Neamț în ceea ce privește procedura succesorală. Cu alte cuvinte, acum putem dezbate succesiuni pe întreg județul Neamț.
Anterior acestei modificări legislative, compentența biroului notarial era limitată doar la circumscripția Judecătoriei Piatra-Neamț. Acum, pe lângă circuscripția Judecătoriei Piatra-Neamț, au fost adăugate și circumscripțiile judecătoriilor: Roman, Târgu-Neamț și Bicaz.